Zirkonyum diş kaplama nedir? sağlam, uzun ömürlü, genelde zayıf, şekilsiz, hasarlı ve kırık dişlere uygulanan bir tedavidir. Soğuğa ve sıcağa karşı hassasiyet meydana getirmez.
Görünüm itibariyle doğal dişe oldukça yakındır. Estetik gülüş tasarımında da oldukça yaygın kullanım alanı bulur.
Evet, zirkonyum maddesinin mukavemeti yüksektir. 5-15 yıl arasında bir kullanım ömrü olmakla birlikte bazı hastalar doğru bakım ile bu süreyi 20 yıla kadar çıkarabilir.
Bu kaplama modelinde pek çok materyalden yararlanılır. En yaygın olanları; seramik, porselen ve reçinedir. Dişlerin görüntüsünü düzelten ve onaran bu restoradif tedavi yöntemi metal alerjisi olanlarda da güvenle tercih edilir.
Zirkonyum kaplama yapılmadan önce ağız içi ve dişlerin kapsamlı muayenesi gerçekleştirilir. Hastanın ağzından alınan ölçülere uygun kaplama laboratuvarda üretilir. Ardından anestezi eşliğinde uygulanır.
Tedavi genellikle birkaç seans sürer. Seanslar arasında geçici kaplamalar yapıldığı için, kişinin iş hayatına ve sosyal yaşantısına ara vermesini gerektirmez.
Kaplama üretimi el değmeden, CAD/CAM adı verilen cihazlarla, kişiye özel olarak yapılır. Kaplamanın rengi ve tonu hasta tarafından seçilebilir.
İşlem esnasında hafif sızlama şikâyeti gözlemlenebilir, bu normaldir. Operasyondan sonra hastaya 6 ayda bir kontrole gelmesi gerektiği söylenir.
Diş gelişimi tamamlanan herkese uygulanabilmekle beraber, 18 yaşın altındakiler için önerilmez. Çünkü bu dönemdeki bireylerin diş gelişimi henüz tamamlanmamıştır.